gallery/raindrops_du

Visie

Meer dan ons brein.     

Mensen kunnen waarnemen wat er in zichzelf afspeelt. Dit is echter niet gemakkelijk.

Over de relatie van ons lichaam tot ons bewustzijn wordt daarom al eeuwen nagedacht. Niet alleen de psychiaters en psychologen houden zich hier mee bezig. Ook de cybernetica, de functieleer, de neurologen en de hersenspecialisten. Daar komt dan nog de filosofie van de geest bij die aan het departement van wijsbegeerte van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Utrecht onderzocht wordt. Er is jammer genoeg geen consensus.

De centrale vraag is : "Zijn wij ons brein?

 

Het brein zelf kan niet denken. Het brein verstuurt louter elektrische signalen. 

De laatste jaren is in het hersenonderzoek veel aandacht voor Neuroplasticiteit. Op deze manier probeert men er achter te komen hoe bewustzijn werkt.

Er is een wederzijdse afhankelijkheid en daardoor een wederzijdse beinvloeding. 

De laatste jaren is er ook veel onderzoek gedaan naar de werking van de genen (erfelijk materiaal).

De  psychische en sociale omgeving kan de expressie van genen per dag en soms per uur aan en uitzetten. Dat betekend dus dat onze geest dit aanstuurt.

De lichamelijk en geestelijke klachten zijn altijd een samenspel van oorzaken. Deze beinvloeden elkaar in een soort kringloop. Chronische pijn kan b.v. leiden tot een depressie, die die pijn kan gaan versterken, waardoor de depressie weer als erger wordt ervaren (Zie hiervoor het boek Stress, het lijf en het brein; Ziekten op de grens tussen psyche en soma van  Boudewijn van Houdenhoven (psychiater en buitengewoon hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde van de K.U. Leuven). Er is een complex van factoren en geen verzamelbak van allerlei onverklaarbare ziektebeelden. Zelfs de omgang met de patient wordt al gemakkelijk psychosociaal geduid door het een klachtenpresentatie te noemen. Het ken begrip presentatie wordt gebruikt bij een speech of een toespraak geven. Presenteren kan je aanleren en ontwerpen. Dan betekend "de klachtenpresentatie" dat het een aangeleerd iets is van de patient en niet zijn eigen persoonlijke manier van zijn klachten formuleren. Als patient voel je je dan al niet begrepen.

Bij alles wat we denken of doen worden we doorstroomt van gevoelens en emoties.

Ieder mens heeft in zijn leven met frustraties, tegenwerking en onmacht te maken. Dat heeft net zo goed effecten op het lichaam als vrolijk zijn en lachen. Mensen kunnen lachen met tranen in de ogen of met zenuwachtig ongemak. Een zwaar gemoed maakt stil en bedrukt. Zo kunnen ook alle emoties vermoeiend zijn. Zowel de negatieve als de positieve. Met dit alles moet het lichaam de emoties vorm geven. Het is immers alleen in het lichaam waar je kunt voelen.

Ik zal daarom altijd naar alle Bio-Spycho-Sociale factoren kijken, onderzoeken en in kaart brengen. Handboek Psychosomatiek van drs. C.J.A. Meijer (sociale wetenschappen, psychologie) is hierbij mijn leidraad. Tevens maak ik gebruik van het integraal model psychosomatische hulpverlening.

 

Daarnaast maak ik gebruik van al mijn vaardigheden die ik in mijn ontwikkeling, scholing en werk heb opgedaan. Zie INZICHT/C.V.

 

 Medicatie kan vaak voor een beperkte verbetering zorgen. Deze verbetering valt weg wanneer er met de inname van deze medicatie gestopt wordt.

Daarom is het goed om onmiddelijk te beginnen met het zoeken naar een Therapeut/Counselor die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met psychosomatische klachten.

Belangrijk hierbij is dat deze therpaeut in staat is om met de geest/ziele krachten te kunnen werken. Dat kan ik.

Het is goed om inzicht te krijgen in jouw eigen functioneren. Dan weet je hoe het bij jou werkt wanneer je stressvol bent, keuzes moet maken of iets mee maakt wat jou raakt. Op deze manier kom je er achter wanneer je in jouw eigen kracht staat.

Vandaar uit kan je goede keuzes maken in jouw relaties met andere mensen, jouw loopbaan en vooral je eigen weg in het leven.

gallery/moment_van_reflectie_mont_blanc_in_lac_blanc_lac_blanc_frankrijk

De gevoelswereld is alleen waarneembaar in ons lichaam.

 

Dat betekend dat je lichaam voortdurend onderhevig is aan deze invloeden.

De Japanse onderzoeker Emoto vriest water in nadat het blootgesteld is aan positieve of negatieve woorden, gedachten, emoties of verschillende soorten muziek.

Daarna maakte hij foto's van deze ijskristallen.

Toen kon hij vast stellen dat positieve input strakke, evenwichtige en mooie kristallen opleverde en dat negatieve input misvormde en onevenwichtige en lelijke kristalen opleverde.

 

Bij vrouwen is ongeveer de helft van het lichaam water ren bij mannen is dat voor 65%.

Het lichaam van een baby bevat 75% water.

Hieruit kan iedereen beseffen dat gevoelens ook op deze manier het lichaam vormen.

 

Psychosomatiek = de relatie tussen lichaam en geest